Creatief momenten vastleggen met de kids

share online:

Als kind vond ik het altijd leuk om verhaaltjes op te schrijven in mijn dagboek. Ik schreef ellenlange verhalen over wat ik nu weer had meegemaakt en deelde met mijn dagboeken de diepste geheimen. Ik heb er altijd van gehouden om dit na verloop van tijd weer terug te lezen. Om mezelf eraan te herinneren wat voor een leuke tijd ik had gehad, dubbel te liggen om niets betekenende dillema’s die ik inmiddels al weer had opgelost of gewoon om te herleven wat ik destijds van me had afgeschreven. Naar mate ik ouder werd heeft het bijhouden van dagboeken plaatsgemaakt voor het bijhouden van tientallen notebooks waarin ik al mijn plannen, doelen en ideeën in op schrijf.  Het is nu ongeveer 2 jaar terug dat ik écht weer een journal begon te gebruiken en uiteindelijk ben ik daar sinds dit jaar pas echt trouw in.

Momenten vastleggen zijn belangrijk

In de tijd van social media leggen we online natuurlijk een hoop momenten vast en schrijven we op Facebook en Instagram een hoop van ons af. Het is tegenwoordig ook de normaalste zaak van de wereld om je telefoon als camera te gebruiken. Het grootste deel van de 64G die de meeste op hun telefoon hebben staat vol met foto’s , is het niet?
Zelf vind ik het altijd fijn om terug te kijken naar momenten en herinneringen op te halen. Ik leg zoveel mogelijk momenten vast omdat ik het belangrijk vind om herinneringen te kunnen koesteren. Om dit vast te leggen in iets tastbaars geeft mij het idee dat herinneringen niet uit mijn vingers glippen. Het gaat soms allemaal zo langs je heen en ook al kun je altijd ´terugscrollen´ zit er toch iets magisch in het omslaan van een bladzijde.
Een aantal jaar geleden wees one of the besties  – ja die van de Glow Up – mij op het bestaan van een Smashbook. Ze zwoor erbij en zette mij er toe aan één van mijn notebooks er in om te toveren. Op Pinterest vond ik natuurlijk weer een hele hoop leuke ideeën en daar ben ik mee aan de slag gegaan.

Maar wat is een Smashbook dan eigenlijk?

Een Smashbook is een soort kruizing tussen een dagboek en een plakboek. Er zit niet perse een bepaalde structuur in, je kunt er eigenlijk zelf een beetje mee spelen hoe je het invult. Het leuke is juist dat er geen specifieke regels aan verbonden zitten. Er hoeft geen volgorde in te zitten, maar dat mag natuurlijk wel. Je kunt het voor verschillende doeleinden gebruiken en ook daar ben je helemaal vrij in. Wij gebruiken het thuis voor het ‘opslaan’ van herinneringen, het neerpennen van onze wensen, het verzamelen van waardevolle – plakbare – dingen en het opschrijven van dingen waar we dankbaar voor zijn.

Ik betrek mijn kinderen graag in dit soort activiteiten

Net zoals met mijn visionboard heb ik mijn kinderen betrokken bij deze activiteit. Smashbook-en is hier in huis zo langzamerhand een werkwoord geworden. Ik probeer minstens één keer in de week tijd te maken om mijn Smashbook bij te houden en maak hier een moment met mijn kinderen van. Ze vinden het geweldig om te doen en het is voor ons tegelijkertijd ook een mooi ‘qualitytime’ moment.

Hoe maak je een Smashbook

Om een Smashbook te maken heb je niet veel nodig. Wij hebben notebookjes van de Hema aangeschaft (en die dingen koop je tegenwoordig overal voor een paar euro)  en verder gebruiken wij de inhoud van de knutseldoos. De kaft kun je leuk versieren en foto’s opplakken. Je kunt voor de invulling o.a stiften, potloden, scharen, plakband, lijm, stickers en (gekleurd) papier gebruiken. Als we een leuke dag hebben gehad waarbij we – uiteraard – fotos hebben gemaakt  verzamelen we deze, printen we ze uit en dit plakken we dan op. We voegen er een kort verhaaltje aan toe en eventueel een tekening. We gebruiken veel kleurtjes om er een feestje van te maken en ones in a while bladeren we terug om te kijken wat we allemaal hebben meegemaakt.

Enkele voorbeelden van materiaal opgenomen in onze Smashbooks

  • Haley-Joy haar eerste zwemles d.m.v haar zwem-polsbandje
  • Een door Yanira gevonden schelp in de zandbak
  • Ticket van mijn boottocht in Parijs
  • Een door Haley-Joy gevonden veer van een vogel
  • Een uitnodigingskaartje van Yanira haar beste vriendinnetje op de opvang
  • Een zelfgemaakte armbandje gekregen van mijn vriendin
  • Entree kaartjes van een pretpark
  • Een verlanglijstje van spullen/speelgoed om voor te sparen
  • Festivalbandjes
  • Bloemetjes geplukt door mijn dochter
  • Bioscoopkaartjes
  • Na een middag kleien, een stuk klei in hartjesvorm


Herinneringen – met name goeie herinneringen – geven ons een gevoel van nostalgie. Het brengt ons terug naar de fijne tijd die we (samen) gehad hebben en zorgt ervoor dat je stilstaat bij de ‘kleine’ dingen in het leven. Dit is een manier van herinneringen vastleggen die ik erg waardevol vind, ik verzamel steeds bewuster tastbare herinneringen om aan mijn Smashbook toe te voegen. Ook mijn kids roepen na een leuke dag samen geregeld ‘dit kan in mijn Smashbook, mama’ of wanneer ze onderweg iets tegenkomen wat ze graag willen bewaren.

Hou jij ook een Smashbook bij of ben jij dit n.a.v deze blog ook van plan?
Let me know in the comments and feel free to ask questions x  

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten